Περιμένοντας την «Αποκάλυψη»: Πώς η προετοιμασία για το τέλος του κόσμου έγινε mainstream στη Βρετανία Ημερομηνία:
Σήμερα 25/5/2025, 01:08 - Εμφανίσεις: 19
Μέχρι πρόσφατα, όσοι προετοιμάζονταν για την «Αποκάλυψη», καταστροφές, πολέμους ή οικονομικές καταρρεύσεις θεωρούνταν περιθωριακές φιγούρες.
Αντιμετωπίζονταν συχνά με χλευασμό ή καχυποψία – σαν να ήταν θιασώτες θεωριών συνωμοσίας ή υπερβολικά επηρεασμένοι από ταινίες καταστροφής.
Πάντως, τα τελευταία χρόνια, το τοπίο έχει αλλάξει ριζικά.googletag.cmd.push(function() { googletag.display(\"300x250_m1\"); }); Η πανδημία της COVID-19, οι ενεργειακές κρίσεις, η πολιτική αστάθεια, η απειλή του πυρηνικού πολέμου, ακόμα και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έχουν οδηγήσει πολλούς Βρετανούς να αισθανθούν ανασφάλεια για το μέλλον.
Αποτέλεσμα; Μια αύξηση όσων προετοιμάζονται πρακτικά και ψυχολογικά για κάθε ενδεχόμενο, από βραχυπρόθεσμες διακοπές ρεύματος μέχρι την πλήρη κατάρρευση του κοινωνικού ιστού.
Η άνοδος του βρετανικού «Prepping» Η βρετανική κοινότητα των preppers ανθίζει σιωπηλά.googletag.cmd.push(function() { googletag.display(\"300x250_m2\"); }); Με χιλιάδες μέλη σε διαδικτυακές ομάδες, η κουλτούρα της προετοιμασίας αποκτά νέους οπαδούς – από γιατρούς μέχρι γονείς με μικρά παιδιά.
Σύμφωνα με την Μπούσρα Σεχζάντ, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο του Newcastle, οι preppers δεν είναι φανατικοί ή γραφικοί, αλλά ενημερωμένοι, σκεπτικιστές και προβληματισμένοι πολίτες.googletag.cmd.push(function() { googletag.display(\"300x250_middle_2\"); }); Παρότι το βρετανικό prepping έχει διαφορά από το αμερικανικό (λόγω αυστηρής νομοθεσίας περί όπλων και λιγότερων διαθέσιμων χώρων για καταφύγια), η βάση παραμένει η ίδια: η αναζήτηση ελέγχου μέσα στο χάος.
Νέοι «επιζώντες» Ο Τζάστιν Τζόουνς, ένας 38χρονος πατέρας δύο παιδιών από το Νότιγχαμ, δεν θεωρεί τον εαυτό του υπερβολικό.
«Δεν ζω σε καταφύγιο, ούτε περιμένω ότι ο κόσμος θα τελειώσει αύριο», λέει.
«Απλώς θέλω να ξέρω ότι αν έρθει μια κρίση, θα έχω τα βασικά: φαγητό, νερό, φάρμακα.
Αυτό δεν είναι παράνοια — είναι ευθύνη».
Ο Τζόουνς διατηρεί στο σπίτι του ένα απόθεμα ξηρής τροφής για τρεις μήνες, ένα ηλιακό σύστημα φόρτισης για κινητά και φα...